miercuri, 3 septembrie 2008

Velvet Goldmine

Vă recomand un film interesant, Velvet Goldmine. Nu este excepţional, într-adevăr, se putea mai mult, însă ceea mi-a plăcut şi tototdata m-a determinat să scriu despre el este faptul că se ţine departe de clişee, este neconvenţional, ciudat, îmbinând realitatea cu ficţiunea (şi aici mă refer la faptul că este inspirat din fapte reale), în aşa fel încât la un moment dat te întrebi în care parte te afli acum.

În mare, filmul vorbeşte despre anii '7o şi despre era glam-rock-ului. În anul 1984, reporterul Arthur Stuart (
Christian Bale) este trimis să investigheze dispariţia din show-bizz a starului Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers), pentru care acesta avea o pasiune încă din copilărie şi care cu 10 ani înainte şi-a înscenat moartea. Prin cercetările lui, reporterul discută cu fostul impresar al lui Brian Slade şi cu fosta lui soţie, dar şi cu artistul care l-a influenţat cel mai tare pe Brian, starul rock Curt Wild (Ewan McGregor), cu care atât Brian, cât şi reporterul, ajung să aibă relaţii amoroase.

Din câte am auzit/citit, filmul face puternice referiri la vieţile unor cântăreţi precum David Bowie, Iggy Pop, Kurt Cobain sau Mick Jagger. Eu recunosc că nu sunt în temă cu muzica anilor '70, dar probabil cunoscătorii vor recunoaşte "personajele" ;)

Puncte tari:
- Jonathan Rhys Mayer cântă (şi cântă bine!!). Sincer, prefer melodiile din August Rush, dar vocea lui Jonathan face toţi banii şi de data asta.
- Ewan Mcgregor cântă şi el, nu la fel de bine ca "păpuşica", daaaar e amuzant să îl vezi/auzi încercând măcar.
- după cum spuneam, este neconvenţional, fără clişee şi scene siropose ( de care mie a început să mi se facă silă de la un timp)
- avem ocazia să îl vedem pe JRM la doar 20 ani (avea 19 ani când au început filmările şi 21 când au scos filmul) - deşi eu nu văd mare diferenţă între JRM de 31 ani, cât are acum, şi cel de atunci.
- ah şi poate şi faptul că Ewan Mcgregor apare în toată splendoarea lui ( şi când zic TOATĂ, I mean it!) e un punct forte... acu' nu ştiu, cititorii/spectatorii de sex masculin s-ar putea să nu fie de acord cu mine... :))

Puncte slabe:
- la un momentat dat, am pierdut firul acţiunii. De asemenea, se tot face referire la scriitorul irlandez Oscar Wilde, dar eu nu am prins legătura. Poate că nu am stat eu cu ochii în patru, ce-i drept, era destul de târziu când m-am uitat la el... Cred că este nevoie şi de o a doua vizionare; tot am senzaţia că am pierdut ceva...
- melodiile de pe soundtrack nu apar cu vocea lui JRM. Bine, ăsta nu este un punct slab al filmului în sine, unde cântă chiar el, dar tot trebuia să menţionez asta undeva. Grrr :-L


Cum spunea cineva de pe Imdb.com, nu vă uitaţi la acest film dacă: nu vă plac homosexualii, drogurile, nuditatea sau alte lucruri interesante ca acestea. Însă uitaţi-vă la el dacă: sunteţi interesat de anii'70, de glam-rock sau dacă vreţi pur şi simplu să vizionaţi un film care este oricum altfel decât convenţional.

2 comentarii:

Lexis spunea...

foarte buna recenzia, chiar destul de obiectiva... si sunt de acord cu tot ce ai scris :D

Andreea.R spunea...

Mulţumesc, mulţumesc! :">